Äppelodling med tillhörande mustning och cidertillverkning är inget vi traditionellt haft i norra Sverige. Men fler och fler människor även här inser det smarta med att ta hand om stora mängder frukt och kunna njuta längre tid på året. Tavelsjö Gårdsmusteri är ett av få företag i norra Sverige som förädlar äpplen. Resultatet är en must som säljs till restauranger, butiker, caféer och privatpersoner.
”Jag försöker göra musten på lokala trädgårdsäpplen och tar gärna emot eller hämtar äpplen från närmiljön. Ibland finns det mer än trädgårdsägarna behöver och i stället för att slänga dem så kan vi få en härlig, närproducerad must och slippa matsvinn. Det är en av mina drivkrafter att ta vara på det naturen har att ge och visa att vi mår bra av hälsosammare mat,” säger Marie.
Det var genom organisationen Eldrimner som Marie lärde sig pressning och pastörisering av äpplen. Hon fick också upp ögonen för drycker med bär och började experimentera med olika sorter. Efter ett tag hade Tavelsjö Gårdsmusteri ett sortiment av nektar i olika smaker, varav flera har belönats med medaljer i Mathantverks-SM. I produktionsanläggningen tillverkar hon också nektar från blåbär, lingon, svarta vinbär och hjortron, samt kola och egna bakverk. Hon odlar också grönsaker och hoppas kunna utveckla även detta. En rabarberodling är på tillväxt som ska säkra tillgång på en populär råvara som kan lagras och produceras en stor del av året.
”Rabarbernektarn passar väldigt bra som alkoholfritt alternativ till flera olika maträtter. En varm dag är det en fantastiskt läskande dryck”, berättar Marie.
Ytterligare en utveckling är att Marie förra året startade “Tant Lydias kök” i ett av hemgårdens byggnader, uppkallad efter en kvinna som bodde på gården förr i tiden. “Tillitsbutiken” står öppet för självbetjäning under perioder och under påskhelgen 2021 öppnar den upp för året. Här säljs äppelmust, bärdrycker, marmelad, kolor, kolasås och bakade produkter.
”Jag tror att människor uppskattar den omsorg vi lägger ner i det traditionella mathantverket. Jag gillar verkligen tillitsbutiken och att människor tar sig tid att resa hit för att handla, det visar att det finns en efterfrågan på naturligt producerade godsaker utan konstgjorda tillsatser. Många uppskattar den ursprungliga miljön här i Lydias kök och det bidrar till den genuina känsla som jag vill förmedla med mina produkter.”
Följ gärna gårdsmusteriet i Tavelsjö på Facebook och Instagram, @tavelsjogardsmusteri. Där hittar ni också öppettider till Tant Lydias kök.